os 2018

2018 är det den sydkoreanska staden Pyeongchang som står för värd för de olympiska vinterspelen som ska arrangeras för 23:e gången. Det är tredje gången i rad som Sydkorea ansökte om att få arrangera ett Vinter OS, och denna gången har de blivit anförtrodda att arrangera evenemanget. Landet har aldrig tidigare arrangerat ett Vinter-OS, däremot Sommar-OS i Seoul 1998.

Om Vinter-OS

Traditionen med de olympiska vinterspelen startade 1924 då man för första gången delade upp OS i vintersporter och sommarsporter. Premiären hölls i franska Chamonix och innehöll sporterna backhoppning, bob, ishockey, längdskidor, nordisk kombination, konståkning och hastighetsåkning på skridskor. Dessutom fanns det Militärpatrull och Curling med som demonstrationssporter. Olika varianter av dessa sporter finns än i dag kvar på det olympiska programmet som växt sig allt större och starkare under åren.

Under Sotji-OS fanns exempelvis 98 olika grenar på tävlingsschemat vilket kan jämföras med de 14 som arrangerades i Chamonix 1924. Även antalet deltagande nationer har vuxit i omfattning, 1924 fanns 16 länder representerade i tävlingarna, under OS i Sotji 2014 var antalet uppe i hela 88 och atleter från samtliga världsdelar deltog i vinterspelet.

Arenor och tävlingsområden

Pyeongchang lockar horder av skidsportsfantaster varje år till sina året-runt-öppna anläggningar. Majoriteten av de anläggningar som behövs för att anordna en lyckad turnering finns därför redan på plats, och vilka OS arenor 2018 som kommer användas är redan klart.

OS 2018 kommer i huvudsak utspela sig på två olika anläggningar. Huvudsaken av tävlingarna och evenemanget kommer utspela sig på Alpensia Sports Park. Här kommer man bland annat hålla i ceremonier och prisutdelningar, och många av de sporterna.

Precis i närheten ligger även Bokwang snöpark och Jeongseon alpina center – där bland annat freestyle i skidor och snowboard kommer avgöras. Dit är det nog läge att bege sig om man vill se svenska medaljer.

De sporter som utförs på is kommer att utövas i staden Gangneung, i fem olika arenor. Där kommer det spelas ishockey och curling, men också tävlingarna i konståkning kommer avgöras där. Så förhoppningsvis så får vi även där fira stora svenska triumfer.

Då OS börjar så börjar även spelutbudet att komma allt mer på spelsajterna, vilka vinner guld i ishockeyn, backhoppningen o vem tar guld på damerna fem mil? Det är bara ett fåtal av spelobjekten som kommer finnas tillgängliga på i stort sett alla spelbolags utbud.